Trucuri pentru mentinerea unei fantani curate

Igienizarea si dezinfectia instalatiilor de apa potabila ar rebui sa costituie o preocupare constanta a locuitorilor care nu sunt racordati la un sistem centralizat de distributie si de canalizare. Una dintre cele mai la indemana metode de imbunatatire a calitatii apei potabile este folosirea capsulelor de clor, care au o actiune dovedita in acest sens, intr-un timp foarte scurt. Astfel, dintr-o cutie de 50 sau 100 de tablete, se iau cateva, in dozajul inscris pe ambalaj, care se pun pur si simplu in apa din fantana, in functie de volumul de apa al acesteia. De obicei, tratamentul dureaza 24 de ore, timp in care este recomandat ca apa din fantana sa nu fie consumata. Dupa aceasta, clariatea si calitatea apei se va imbunatati considerabil. Aceasta este o procedura ce trebuie efectuata periodic pentru a evita riscul de imbolnavire.

Sunt insa si o serie de operatiuni si mici sfaturi pe care ar trebui sa le luam in calcul atunci cand ne gandim la amplasarea si intretinerea unei fantani.

In primul rand, trebuie sa veghem la dezvoltarea haotica a bacteriilor si algelor, pentru a nu ajunge ca acestea sa se raspandeasca pe suprafata fantanii. Aici, sunt solutii speciale pentru tratare, inclusiv cu folosirea unor produse de tip casnic, menite sa impiedice cresterea algelor de apa dulce.
Mai apoi, dezvoltarea algelor esta favorizata de mediul racoros si umbros. Din acest motiv, fantana nu trebuie amplasata in locuri izolate sau inconjurate de pomi si arbusti, pe langa garduri inalte, care ar putea crea mediul propice dezvoltarii algelor, dar si al altor plante si vietati daunatoare.

Astfel, este indicat ca saparea unei fantani si amenajarea ei sa fie facuta undeva la vedere, in locuri ferite de diferente majore de temperatura. In schimb, trebuie avut grija ca aceasta sa nu se afle nici la sosea, in zone predispuse traficului auto, care poate fi generator de praf, al aruncarii de pietris sau altor particule in apa de baut. Iar daca tot am vorbit de amplasament, poate nu ar fi rau sa vedem fantana si ca un element de infrumusetare a curtii si a spatiului de locuit, in general, nu doar in scop utilitar, al asigurarii unei surse de apa pentru familie si animalele de langa casa. Nu in ultmul rand, trebuie tinut cont de materialele din care este construita fantana, astfel incat produsele folosite la curatare sa nu interactioneze cu acestea in mod nociv.

Astfel, daca avem elemente metalice la suprafata acesteia, este bine ca acestea sa nu fie curatate cu perii si substante corozive, pentru a nu favoriza oxidarea. Cat priveste curatarea instalatiilor necesare aductiunii apei din fantana in locuinta, aceasta trebuie efectuata tot periodic, prin folosirea de substante speciale, care sa asigure eliminarea reziduurilor de pe coloana, insa fara a afecta calitatea apei.

Leave a Reply