Ia romaneasca si trendurile actuale

Clasicele bluze traditionale romanesti, iile au fost preluate si de curentele din moda. Aceasta tendinta caracterizeaza in mod egal industria de moda din Romania, mai ales daca ne gandim la bluza traditionala numita IE.

IA reprezinta elementul principal al costumului national romanesc, purtat de femei. Initial, era fabricat din panza alba sau din bumbac, chiar daca, mai tarziu, bluza era fabricata si din materiale colorate. Specificitatea bluzei consta in broderia sa, reprezentand motive populare romanesti pline de simboluri si mistica.

De asemenea, este important de observat ca bluza difera de la o regiune la alta. Prin urmare, ajunge sa ne povesteasca nu numai povestea tarii, ci povestea fiecarei zone romanesti.

IA a fost purtata in fiecare zi, dar noile tendinte au dus bluza in afara modei, astfel incat, de mult timp, ea a fost purtata numai in timpul ceremoniilor speciale si sarbatorilor. In rest, acest articol magnific si unic de imbracaminte a fost uitat in pieptul sperantei bunicii.

Intr-o perioada in care bluza si-a pierdut notorietatea, personalitati importante au fost pe cale sa descopere frumusetea ei si sa o promoveze pe plan mondial. Mentionam aici pe Regina Elisabeta a Romaniei si Regina Maria a Romaniei, ambele de alte nationalitati, care s-au indragostit de ie si care au integrat-o in tinuta lor de zi cu zi. Ia a inspirat, de asemenea, artisti celebri, atat straini, cat si romani, cum ar fi Henri Matisse, NicolaeTonitza, CamilRessu si multi altii.

Dar cum, in zilele noastre, ia este din nou unul dintre articolele noastre preferate de imbracaminte care poate fi purtata oriunde? Totul a inceput ca o tendinta, lansata de faimoase case de moda si designeri, cum ar fi Yves Saint Laurent, Jean Paul Gaultier, Carolina Herrera, Kenzo, Tom Ford si multi altii.

Odata ce a devenit din nou la moda, bluza a inceput sa-si recapete notorietatea si astazi chiar are o zi de sarbatoare. In fiecare an, pe 24 iunie, sarbatorim Ziua Mondiala a Bluzei din Romania, intr-un efort de a pastra in viata mostenirea pe care ne-au lasat stramosii nostri.

Iata ce spune un ghid turistic despre ie. In calitate de ghid turistic in Romania, impartasesc turistilor din intreaga lume istoria, cultura si traditiile tarii mele. Este treaba mea, dar, mai presus de toate, este pasiunea mea.

Sunt intotdeauna fericit sa vad oameni dornici sa descopere fata reala a Romaniei si a poporului ei si fac tot posibilul pentru a crea impreuna cu ei amintiri de vacanta minunate. Chiar daca calatoriile pot fi la fel de fiecare data, faptul ca in fiecare zi ajung sa intalnesc oameni diferiti face munca mea foarte speciala, fiecare vizitator fiind diferit.

Cu toate acestea, am gasit un lucru care este universal pentru toti turistii. De fapt, este o intrebare de baza: “Care este cel mai bun suvenir ce poate fi cumparat  din Romania?” O intrebare simpla, dar destul de greu de raspuns, avand in vedere complexitatea culturii noastre si limitele de bagaje ale companiilor aeriene.  Ia este cea mai buna solutie de a aduce acasa un suvenit superb si este de asemenea un cadou minunat.

Leave a Reply