De ce este bine sa avem o fundatie solida

Rezistenta multor case, in special a celor din zonele rurale este puternic afectata in cazul inundatiilor. Nefiind facute decat cu materiale de slaba calitate, acestea cedeaza imediat la umezeala. O fundatie corect facuta si profesionist va rezista in timp. Hidroizolatia fundatiei in acest caz lipseste cu desavarsire, deoarece majoritatea cred ca lor nu li se poate intampla nimic. Pe vreme buna este momentul prielnic pentru ca lucrarile sa fie facute. Procesul de hidroizolatie a fundatiei este unul dintre cele mai importante etape in construirea casei.

Daca doriti sa aveti o locuinta sanatoasa si sigura, faceti lucrurile ca la carte si nu va abateti daca intampinati greutati sau constructia va dura mai mult din cauza lipsei de fonduri. In cazul in care locuinta nu este bine izolata, apa se va infiltra prin zidurile subsolurilor sau se va ridica la suprafata, ceea ce va duce la deteriorarea locuintei instalandu-se igrasia si mucegaiul, efecte ce nu vor putea fi stopate odata ce au aparut si va trebui schimbat tot sistemul.

O baza nesigura a unei cladiri va pune cu siguranta in pericol stabilitatea acesteia. Hidroizolatia nu reprezinta doar o masura impotriva inundatiilor, ci asigura si protejeaza structura si rezistenta casei si are grija si de sanatatea voastra. O fundatie proiectata in mod defectuos va pune in pericol fundatia casei, iar reparatiile ce vor trebui facute vor fi mai dificile, insa nu imposibil de executat.

Hidroizolarea fundatiei este foarte importanta si la casele fara subsol, deoarece peretii acestora, protejati necorespunzator se pot confrunta cu aparitia umezelii si a mucegaiului. Fundatiile pot fi facute din beton armat, din zidarie de piatra, din beton ciclopian etc. In cazul caselor unde exista subsol, peretii si planseul se executa din beton armat. Cei exterior vor fi izolati cu polistiren si caramida, carton asfaltat cu bitum, dar si alte materiale.

Case mari, terenuri cu probleme

In ultimii ani, in marile orase si nu numai se construieste haotic. Apar case cu regim mare de inaltime pe terenuri cu probleme. Fundatiile trebuie sa patrunda minimum 20 cm in pamant si sa nu depaseascsa adancimea de inghet cu 10-20 cm. Terenul pe care se toarna fundatia trebuie sa fie suficient de rezistent pentru a putea sustine constructia care sa nu fie afectata de dinamica solului care o poate lua la vale din cauza alunecarilor de teren, a seismelor, precum si a infiltratiilor de apa.

Specialistii recomanda ca lucrarile de executie a fundatiei sa inceapa dupa executarea terasamentelor. Adancimea de fundamentare este variabila si depinde de tipul de teren, de zona geografica, precum si de gradul de incarcare al casei. In primul rand este nevoie de un studiu geotehnic in urma caruia se stabileste structura terenului si se gaseste un teren bun pentru constructie.

Leave a Reply