Cum si din ce este fabricat rujul de buze?

Foarte multe femei folosesc rujuri pe care le pot alege de pe www.makehot.ro, insa cunosc oare aceste doamne si domnisoare informatii despre modul in care este fabricat un ruj? Au ele idee care sunt ingredientele acestuia? Ei bine, despre acest subiect vom discuta in continuare.

Rujul este un produs cosmetic care imbraca buzele, schimband culoarea lor naturala. Ingredientele de baza ale rujului sunt ceara, ulei, alcool si pigmenti. La cele 4 ingrediente de baza, se adauga o mare varietate de alte ingrediente, pentru a oferi diferite proprietati suplimentare rujului, astfel incat sa se obtina proprietati hidratante, proprietati extra-volum, proprietati lucioase etc.

Ceara de baza contine o combinatie de ceara de albine si ceara de carnauba. Ceara face procesul de modelare a rujului mult mai usor, in timp ce conservantii si antioxidantii opresc rancidificarea rujului. Ingredientele de baza ale rujului pot fi compusii naturali sau organici, iar proportiile de ceara si uleiuri, in procente, sunt mai mari decat proportiile de pigmenti si alcooli.

Procesul de fabricatie consta in trei faze: etapa de topire si amestecare, etapa de formare si etapa de ambalare.

  • In prima etapa, ingredientele de baza sunt topite separat, prin urmare, uleiurile sunt topite in afara de amestecul de ceara si de solventi. Destinatarii in care amestecurile sunt topite sunt fabricate din ceramica sau din otel inoxidabil. Pigmentii sunt apoi adaugati la amestecul topit de solventi si uleiuri si rezultatul este amestecat cu ceara topita.
  • In a doua etapa, amestecul de pigmenti si uleiuri topite, solventi si ceara sunt turnate in forme de formare tubulare. Apoi, dupa ce amestecul este racit, este separat de matrite.
  • Faza finala a procesului de fabricatie se refera la ambalarea produsului final, care poate fi automatizat sau nu.

Ingrediente:

  • Ceara actioneaza ca emolient. Ceara derivata din plante include candelilla si carnauba. Ceara de albine este derivata de la acestea, in timp ce parafina si ozoceritul provin din petrol.
  • Uleiul ii confera rujului stralucire, ii permite sa se alunece usor si de multe ori actioneaza ca emolient. Uleiurile botanice obisnuite includ ulei de ricin, musetel, jojoba, masline si ulei de floarea-soarelui. Se utilizeaza, de asemenea, ulei de lanolina (din vata de oaie) si ulei mineral.
  • Colorantii si pigmentii care adauga culori pot fi produsi sintetic din coloranti de “gudron de carbune”, care pot adauga la ruj metalele daunatoare. Minerale precum dioxidul de titan, oxidul de fier si mica sunt, de asemenea, folosite ca aditivi colorati. In timp ce aceste minerale contin, de asemenea in mod natural urme de metale, ele sunt de obicei considerate o alternativa mai sigura la colorantii de gudron.

Culorile rujului natural pot fi obtinute din extracte de fructe si legume, cum ar fi turmeric sau sfecla rosie, sau din extracte de flori si plante, cum ar fi alcanet sau calendula. Culorile de ruj pe baza de animale includ carmin (derivat dintr-un gandac) si esenta de perle (sau guanina), care provine din pesti.

Se adauga in mod obisnuit urmatoarele ingrediente:

Emolientii fac rujul mai hidratant. Amelioratorii pe baza de plante includ untul de shea, untul de cacao, avocado si aloe vera. Eliminatii pe baza de petrol includ ulei mineral si petrolatum. Alte emolienti includ forme sintetice de vitamina A (palmitat de retinil sau acetat de retinil) si acetat de tocoferil (vitamina E amestecata cu acid).

Parfumul este adaugat uneori pentru a masca mirosul altor ingrediente sau pentru a spori mirosul de produse de buze aromate. Ingredientele pentru arome parfumate nu sunt necesare pe eticheta si pot contine alergeni sau iritanti. Aromele naturale includ vanilie si menta.

Conservntii prelungesc termenul de valabilitate al rujurilor si pastreaza ingredientele rau. Conservantii naturali includ vitamina E, ulei de arbore de ceai, ulei de neem si scortisoara. Conservantii sintetici, cum ar fi formaldehida, BHT si parabeni, ofera in mod obisnuit o durata de pastrare mai lunga decat conservantii naturali.