Ce nu stiu oamenii despre ochiul uman?

Atunci cand vine vorba despre ochiul uman, oamenii au diferite curiozitati. Unii sunt curiosi de ce anumite persoane isi doresc rame ochelari de vedere Tommy Hilfiger si nu aleg rame Polaroid.

Altii isi doresc sa afle cat mai multe lucruri despre lentilele pe care le au ochelarii de vedere, si cum sunt acestea capabile sa corecteze defectele de vedere.

Exista de-asemenea persoane care cauta cat mai multe informatii despre fiecare defect de vedere, pentru ca pur si simplu sunt curioase. Alte persoane isi doresc sa afle cat mai multe lucruri interesante despre defectele de vedere si despre ochelarii de vedere pentru ca au rude sau membrii ai familiei care sufera de un defect al vederii si poarta ochelari.

Ei bine, in continuarea acestui articol vom prezenta cateva lucruri foarte interesante despre ochiul uman, pe care cel mai probabil nu le cunoasteati inainte sa cititi acest articol. Iata despre ce este vorba.

Cantitatea de melanina din iris determina culoarea ochilor

Cu cat mai multa melanina pe care o ai in iris, cu atat ochii tai vor fi mai intunecati. Acest lucru se datoreaza faptului ca melanina este un pigment maro inchis. Ochii albastri contin mult mai putin melanina decat ochii intunecati, ceea ce permite o substanta albastra numita colagen.  Interesant, melanina determina, de asemenea, culoarea pielii si parului!

Ochiul contine peste 107 milioane de celule sensibile la lumina

Exista doua tipuri de celule care se afla in retina (care se afla in spatele ochiului) numite “tije” si “conuri”. Exista 100 de milioane de tije sensibile la lumina in ochii nostri, care nu pot recunoaste culorile, dar ne ajuta sa vedem mai bine in intuneric. Celelalte 7 milioane de celule sunt numite conuri si ne dau posibilitatea de a vedea culori si detalii.

Deci, cum functioneaza aceste celule impreuna pentru a va ajuta sa vedeti? Ei bine, totul se intampla datorita unei reactii chimice care are loc in doar cateva trilioane de secunda dupa ce lumina a intrat in contact cu tijele si conurile. Aceasta reactie declanseaza apoi un impuls electric care, atunci cand este transmis la creier, proceseaza informatiile si va permite sa vedeti.

Daca aveti o vizibilitate de 20/20, inseamna doar ca aveti o vedere “normala”

Se crede adesea ca daca aveti viziune 20/20, aveti o vedere perfecta. In realitate, acesta este pur si simplu un termen american folosit pentru masurarea acuitatii vizuale. Potrivit opticienilor, aceasta inseamna doar ceea ce o persoana ar trebui “in mod normal” sa fie capabila sa vada atunci cand se uita la o diagrama examen ochi de la o distanta de 20 de metri.

S-ar putea sa fiti surprinsi sa aflati ca viziunea 20/20 nu este cea mai buna viziune de calitate pe care o puteti avea. Unii oameni cu o vedere exceptionala au o vizibilitate de 20/10, care intr-un fel este de doua ori mai buna decat 20/20!

In medie, clipesti de 17 ori pe minut si de peste 5 milioane de ori intr-un an!

E ceva ce facem in fiecare zi, dar v-ati gandit vreodata la cat de des veti clipi? Se spune ca, in medie, clipesti in jur de 17 ori pe minut. Avand in vedere aceasta cifra, este posibil sa fi clipit in jur de 5,2 milioane de ori pe parcursul unui an.

De cate ori clipesti de fapt, difera in functie de ceea ce faci, totusi. De exemplu, daca vorbesti cu cineva, tinzi sa clipesti mai des; dar daca ati citit, este posibil sa clipi mai putin (de aceea ochii tai devin obositi si uscati).

Muschiul care va controleaza pleoapele si capacitatea de a clipi este cel mai rapid muschi din corpul vostru

Intermitentul mediu tinde sa dureze intre 100-150 milisecunde. Clipitul este important pentru sanatatea ochilor, pentru ca de fiecare data cand clipesti, pleoapele raspandesc un amestec de uleiuri si secretii mucoase pe toata suprafata pentru a pastra ochii umezi, dar si pentru a indeparta orice praf si resturi.