Care sunt cele mai cunoscute criptomonede?

O criptomoneda este o moneda digitala, conceputa pentru a fi transferata intre persoane in tranzactii virtuale. Criptomonedele exista doar ca date si nu ca obiecte fizice; nu puteti detine de fapt un bitcoin in mana sau sa-l pastrati pe Ethereum in siguranta.

Detinerea unui Bitcoin inseamna ca aveti contractul colectiv al fiecarui computer din reteaua Bitcoin pe care il detineti in prezent de dvs. si – mai important – ca a fost creat in mod legitim de un miner.

Cand este lansat un nou crypto, fondatorii acesteia anunta cate monede vor fi minate. Odata ce cota este atinsa, nu se mai pot produce alte monede. Prima moneda digitala introdusa a fost Bitcoin, care ramane astazi etalon pentru toate celelalte monede digitale.

Printre alte valute care si-au facut drum in sala de renume a criptomonedelor si care pot fi tranzactionate pe www.bitmahavi.com, avem: Ethereum, Ripple, Litecoin, NEO, EOS, Stellar Lumens si o serie de monede derivate, inclusiv Bitcoin Cash si Bitcoin Gold.

Blockchain – Tehnologia din spatele criptomonedelor

Spre deosebire de tranzactiile traditionale, transferurile criptovalutelor nu sunt gestionate de banci sau alte institutii financiare. De fiecare data cand cineva plateste prin moneda electronica, plata sa este inregistrata pe un registru digital numit blockchain.

Ce este Blockchain?

O lista de inregistrari de tranzactii, numite blocuri, care sunt legate intre ele si criptate. Blockchainul este in continua crestere si este complet deschis pentru oricine. Fiecare bloc din blockchain contine:

1. Detaliile expeditorului, receptorului si cantitatea de monede electronice.

2. Un hash, care serveste ca o amprenta unica.

3. Un hash al blocului anterior din lant.

Cand este creat un bloc nou, acesta este trimis tuturor utilizatorilor din retea. Fiecare utilizator verifica apoi blocul si este adaugat la blockchain.

Ce este Tangle?

Cea mai mare problema a Blockchain este increderea sa pe mineri. Acesta este exact motivul pentru care cryptocurrency-ul numit IOTA (Internet of Thigs Application) a fost creat in 2016. IOTA combate, de asemenea, cresterea taxelor de tranzactie si scalabilitatea retelei. Catena de bloc a IOTA se numeste Tangle.

Este un blockchain fara blocuri si fara lanturi. In acest sistem, utilizatorii insisi sunt responsabili pentru validarea tranzactiilor. Aceasta inseamna ca nu este nevoie de aprobare din partea minerilor; astfel incat utilizatorii se bucura de o tranzactie fara taxe si o viteza crescuta a procesului.

Ce este un portofel cryptocurrency?

O piesa software sau hardware care va ofera posibilitatea de a stoca si schimba criptomonedele. Fiecare portofel cryptocurrency este criptat si unic. Cand trimiteti fonduri, difuzati de fapt un mesaj criptat destinatarului.

Doar portofelul de criptocurrency al destinatarului poate decripta mesajul si astfel primi fondurile. Un portofel de criptocurrency hardware este considerat a avea avantaje cheie fata de alte portofele software:

  • Este imun la virusi sau malware;
  • Cheile sale private nu sunt expuse computerului;
  • Nu necesita import la un software;
  • Este mai sigur si interactiv;
  • Utilizeaza un software open source care va permite sa validati intreaga operatie a dispozitivului;
  • Poate gazdui mai multe criptomonede.

Care sunt cele mai populare criptomonede de astazi?

Bitcoin, Bitcoin Cash si Bitcoin Gold

Aceasta mega-moneda puternica nu numai ca a deschis poarta pentru alte monede, ci si conduce lumea cu mandrie a criptomonedei. Este reglementat sa va asigurati ca nu se produce Bitcoin in plus, deoarece a fost convenita o cantitate maxima de 21 de milioane de unitati Bitcoin.

Cand a fost introdus, rata a fost de la 1 la 1 309 BTC. Roata s-a transformat, iar cand Bitcoin a atins valoarea maxima de 19.783,21 USD in 2017, a fost cu siguranta o etapa semnificativa pentru Satoshi Nakamoto, creatorul Bitcoin.

Bitcoin Cash (BCH) a fost creat de furculita Bitcoin pe 1 august 2017, rezultand o noua versiune a blockchainului cu reguli diferite. Trecand de la blockchain-ul principal Bitcoin la o noua versiune, software-ul are acum o capacitate pentru un numar mai mare de tranzactii.

Bitcoin Gold (BTG) este a doua furculita de la Bitcoin (adica a doua versiune care provine din codul sursa al Bitcoin). Pastreaza istoricul tranzactiilor Bitcoin, ceea ce inseamna ca daca detineati Bitcoin inainte de furca, acum detineti cantitatea egala de Bitcoin Gold.

Aceasta cryptocurrency isi propune sa introduca un algoritm de minare alternativ care este mai putin sensibil la optimizarea bazata pe ASIC, permitand astfel utilizatorilor sa castige mai mult cu ciclurile computerizate.

Ce inseamna Altcoins?

Altcoins este termenul general asociat cu criptomonedele lansate dupa succesul Bitcoin. La inceput, acestea erau simple copii care imitau Bitcoin-ul original.

Astazi, exista peste 1.000, iar lista continua sa creasca. Majoritatea monedelor crypto sunt lansate in urma unei ICO (Initial Coin Offering – o forma de crowdfunding) in care dezvoltatorii strang numerar oferind un numar limitat de monede initiale pentru a finanta dezvoltarea tehnologica.

Pana acum, pe langa lista de mai jos, putem gasi nume, precum Namecoin, Peercoin, Bytecoin, Deutsche eMark, Novacoin, Cryptogenic Bullion, Quark, DarkCoin si Mangocoinz (pentru smartphone-uri).

Ethereum (ETH) este mai mult decat o simpla moneda – este ca un computer urias care adaposteste multe computere de pe glob. Ethereum poate raspunde solicitarilor sofisticate.

Capacitatea sa de a stoca programe de calculator revolutionare, cunoscute sub numele de contracte inteligente, ofera Ethereum o margine fata de Bitcoin si a atras atentia bancilor din intreaga lume. Acest lucru, printre alti factori, a dus la un salt de aproape 10.000% in 2017!

Litecoin (LTC) este similar cu Bitcoin, in multe dintre caracteristicile sale si este, de asemenea, una dintre cele mai veterane criptomonede. Cu toate acestea, exista doua diferente principale intre Litecoin si Bitcoin: Viteza si suma.

Desi este nevoie de 10 minute pentru a crea un bloc Bitcoin, Litecoin necesita aproximativ 2,5 minute pentru a crea un bloc – adica de 4 ori mai mare decat viteza.

Mai mult, Litecoin atrage multi utilizatori, deoarece poate produce de 4 ori mai mult decat cantitatea de Bitcoin! Cu toate acestea, intrucat Litecoin utilizeaza criptografii extrem de complexe, de multe ori minarea este mai complicata decat alte criptomonede.

Ripple (XRP) poate fi descrisa ca urmatoarea generatie de retele de plata. Infiintata initial pentru a angaja lideri din industria financiara, moneda digitala a fost pana acum o tehnologie de varf. Aceasta criptovaluta a explodat in 2017, trecand de la 0,0063 USD la peste 1 dolar.

Eos – Moneda electronica care este considerata cel mai mare concurent Ethereum. Blockchainul EOS si-a castigat faima datorita modului in care inregistreaza si asigura eficient tranzactiile. Este similar cu blockchain-ul Ethereum, dar mai rapid, mai scalabil si permite utilizatorilor sa construiasca aplicatii descentralizate mai eficient.

Analistii de piata promoveaza moneda drept „Cea mai puternica infrastructura pentru aplicatii descentralizate” si se asteapta ca moneda sa fie aruncata si pompata, ceea ce ar putea oferi anumite oportunitati interesante pe termen scurt.